PARABIJA-sau arta de a transforma Aurul în Plumb
de Professor Crisan Hariton
Bibliografie
1.
2. tot în India-Leagănul civilizaţiei-puteţi consulta WIKIPEDIA căreia îi mulţumim pe această cale şi care ne permite să popularizăm astfel micile noastre studii-dar şi alte surse stiinţifice care merg mult mai în profunzime): “I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.” Parabija (cuvânt sanscrit: paarabiija, în transliterarea Velthius) este numită mantra secretă a inimii. Mantra yoga este o ramură a disciplinei yoga. Parabija apare ca esență supremă sau ultimă pentru Puterea Divină a Supremului în Shaivaism , atât în școala din Cașmir dar și în Shaiva-Siddhanta . Prezentul articol documentează diferitele forme ale acestei mantra în textele sanscrite și în alte publicații. Multumim,cum facem dealtfel de fiecare data, Wikipedia si celor care au permis sa pastram si sa respectam nedenaturata traditia spirituala a umanitatii. In acesta traditie cel mai important lucru este pastrarea filonului spiritual si transmiterea cu acuratete a acestor cunostinte. Cei care isi imagineaza ca sunt „originali” ca „descopera pentru prima oara pe planeta,reveleaza in premiera” sau ca aceste cunostinte le apartin,cautand sa obtina „profituri”,(un cliseu verbal ce arata pervertirea este si acela de „profit spiritual”)nu pot decat sa trezeasca mila unui adevarat cunoscator, pentru ca acestia din dorinta de a fi „originali” sau de a manipula intr-o anumita directie nu fac decat sa denatureze fondul si/sau forma Marii Stiinte inducand in eroare si pe alti orbi care inevitabil vor cadea in prapastie(acesta denaturare este una din principalele cauze ale faptului ca aceste „scoli” nu dau rezultate). Nihil novi sub sole. (Nimic nou sub soare) . Nimic nu este nou in Stiinta Spirituala. Este ca si cum cineva si-ar revendica drepturile rezultate din Bhagavad Gita ,din Tora,Biblie,s.a.m.d.p..Este tragico-comic.Orice „inventie”adjudecata de diversi paraziti sociali, neregasita si/sau modificata in/din aceste traditii spirituale este cu siguranta o escrocherie care,in plus, este si foarte periculoasa,ducand la monstruozitati, boli grave, nebunie si chiar moarte. Exemple in aceasta directie din pacate avem foarte multe.
3. Ţin să precizez că în urma experienţei proprii aceasta mantra nu se ridica la nivelul copleşitor,ultim, conferit de Numele Sacru al lui Dumnezeu YHVH,care este mult mai mult decât o mantră, a cărui simplă rostire poate duce la dizolvarea instantanee a universului şi ale cărui caracteristici sunt pe masura semnificatului,nume întâlnit în toate traditiile spirituale ale umanitătii. La acelaşi ultim nivel cred ca se situează şi operarea cu Pranava, operare care este însă posibilă doar dupa ce ai realizat pe deplin subtilităţile acesteia. Este însă nu mai puţin adevărat că mantrele duc în acelaşi loc,ele nefiind decât un vehicul,iar Parabija este unul foarte eficient în strânsă legătură cu Tripura Sundari,condiţiile sine qua non ale succesului fiind o practică perseverentă şi mai ales o inimă sinceră (fiind mantra inimii). Conform tradiţiei spirituale cunoaşterea numelui unei realităţi sau entităţi şi folosirea lui corectă oferă Cunoscătorului asimilarea şi controlul acesteia-de aici şi faptul că unele persoane îşi schimbă numele . În argumentarea celor de mai sus: exemplele concrete,binecunoscute de exegeţi ai parabija şi care prin exemplul personal au demonstrat cât de jos o fiinţă umană poate să decadă,nefiind îndeplinită condiţia inimii sincere.Puritatea sufletului permite oglindirea Divinităţii în fiinţă,înţelegerea intuitivă a tendinţeor universului. Nu este posibilă evoluţia spirituală a omului fără o inimă curată.Toate cunoştinţele devin sterile pentru cineva cu inima impură şi nu contează cât de mult exersează se opresc la un nivel inferior. De fapt analizând nivelul de civilizaţie şi evoluţie al României se constată că acesta era mai înalt în perioada comunistă decât în prezent.Pe vremea comunismului practica spirituală era mult mai sinceră. Acum realizăm obiectiv că şcolile s-au dezvoltat exclusiv pe orizontală în loc să caute înălţarea pe verticală.Cât priveşte scolile, de yoga sau alte curente pseudo-spirituale ,provenite din România si nu numai,caci escrocheria nu s-a inventat in Romania,dezamăgire totală:s-au dezvoltat doar pe orizontală la propriu şi la figurat ca să nu mai vorbim de Yama şi Nyama care sunt călcate în picioare-în consecinţă nu există decât nişte caricaturi de şcoli ale căror lideri au pacatul lui Faust şi care nu mai au puterea de a se salva în final în ciuda graţiei divine pentru că păcatul a ucis până şi ultima legatură cu Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care am denumit acest studiu „Arta de a transforma Aurul în Plumb”.Dacă înainte de aşa-zisă revoluţie exista AUR în România acum ne trezim că ne-a mai rămas doar Plumbul spoit de diversi psihopaţi în adevăratul sens al cuvântului.
4. E.G. :Psihologul Robert Hare a alcătuit o metodă de diagnosticare a psihopaților, pe baza unei liste cu 20 de simptome caracteristice unui psihopat:
5. 1. volubilitate și farmec superficial
2. supraestimare exagerată a propriei persoane
3. nevoia de stimulare
4. mincinos patologic
5. viclean și manipulator
6. lipsa remușcării sau vinovăției
7. răspuns emoțional superficial
8. asprime și lipsa empatiei
9. stil de viață parazitar
10. control slab al comportamentului
11. promiscuitate sexuală
12. probleme de comportament juvenile
13. lipsa unor țeluri realiste pe termen lung
14. impulsivitate
15. iresponsabilitate
16. refuzul de a accepta responsabilitatea pentru propriile acțiuni
17. multe relații maritale pe termen scurt
18. delincvență juvenilă
19. încălcarea eliberării condiționate (este vorba despre un test menit să depisteze psihopații în cadrul sistemului penal american)
20. instabilitate criminală
6.
7. Un alt aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia este tendinta scolilor care şi-au pierdut filonul spiritual de a prezenta mii de tehnici,cu mii de mantre,mii de asane, mii de ritualuri s.a.m.d.p. (e. g. :asanele sunt fără număr după unele tratate,după altele sunt în număr de 8.400.000). Trebuie să avem permanet în câmpul constiinţei că intensivitatea oricând bate extensivitatea, aşa cum sugestiv Bruce Lee surprinde acest lucru în lumea artelor marţiale ( conform ultimelor cercetări acestea îşi au originea
8.
9. Parabija în Jnanarnava Tantra și Brihat-tantra-sara
10. Prima sursă a analizei noastre este JnAnArnava Tantra (j~naanaar.nava tantram), editată de Dr. Sudhakar Malaviya (Textul foloseste transliterarea din sanscrită în litere romane specifică sistemului Velthius.) Textul sanscrit face parte din tradiția cultului lui Shri Vidya și o traducere acceptabilă a titlului este “Oceanul Cunoașterii”. Cuvântul paarabija.m apare în textul sanscrit de 9 ori. În secțiunea a doua a textului, este expusă mantra rădăcină (muula mantra) pentru Bala, aspect al lui Shri Vidya sau Tripura Sundari. Se dau cele trei segmente ale mantra-ei numite textual vak-bhava, kamaraja și shakti bija în stanțele 11-12. “vaagbhavenendumahasaa vaagii”satvapradaayinii || 2-11 || kaamaraajena biijena “sakragopasphurattvi.saa | trailokya.m mohayantiiya.m “saktibiijena suvrate || 2-12 ||”.
11. De aici rezultă muula mantra pentru Bala Tripura Sundari, adică Aim Klii.m Sau.h Termenul parabija este utilizat exclusiv în text pentru a desemna așadar o Shakti, adică o energie divină Supremă. Parashakti bija este așadar Sau.h, așa cum expune și sistemul Shaiva, după cum vom analiza mai jos. De reținut este faptul că aceste bija mantra nu sunt date explicit, de fapt întregul text folosește un limbaj de codare, referindu-se la metoda de construcție a acestor mantra și presupunând că cititorul este unul avizat. Pentru cunoscătorii limbii sanscrite, nu este însă o dificultate să deducă aceste mantra. În secțiunea a treia a textului apare metoda de construcție a lui Shri Vidya, în momentul în care cele trei bija expuse anterior formează unghiurile unui triunghi (trikona) regăsit central în reprezentarea simbolică geometrică (yantra) lui Tripura Sundari. “hasau.hkaara.m triko.naanta.h saa.mlikhya varava.niini || 3-16 || kaamabiija.m madhyama.m” acest vers expune bija Hsau.h, provenită din construcția Ha + Sau.h. Este o altă formă a lui parabija, numită în alte texte mantra pentru Para/Apara. Ni se precizează ca la mijloc se află Kamabija, adică Klii.m, care va fi la fel precedată de Ha. Aceeasși metodă se repetă pentru vak-bija, sau Ai.m. Rezultă o formă modificată a lui Shri Vidya plecată de la Bala muula mantra și anume Hai.m Klii.m Hsau.h. Nu ne este greu să deducem mai departe celebra Shri Vidya, numită și mantra din 16 litere: Hsai.m Hsklii.m Hsau.h, expusă și ea în alte texte. Metoda de deducere poate fii pusă la îndoială, așa că trecem la al doilea text de referință și anume Brihat-tantra-sara (B.rhattantrasaara de K.r.snaananda Aagamavaagii”sa)
12. În acest text, termenul paraabiija.m apare explicit de 6 ori; în sutra 51-52 se dau explicit cele trei Bija mantra care formează Bala Muula Mantra, folosite în context la încărcarea rituală și energizarea (nyasa) diferitelor zone din corpul fizic și subtil: “tato ratyaadinyaasa.h: muuladhaare ai.m ratyai nama.h, h.rdi klii.m priityai nama.h, bhruumadhye sau.h manobhavaayai nama.h, punarbhruumadhye sau.h am.rte”syai nama.h, h.rdi klii.m yoge”syai nama.h, muulaadhaare ai.m vi”svayonyai nama.h” Ceea ce era în Jnanarnava Tantra expus codat, încifrat, este expus explicit în acest caz. Ca și multe alte bija mantra tradiționale. În plus textul face referire directă la Jnanarnava Tantra în sutra 54-55. Sutra 59 vine în confirmarea celor expuse anterior “tata ai.m paraayai aparaayai paraaparaayai hsau.h sadaa”siva – mahaapreta padmaasanaaya nama.h |” : dintre cele 3 aspecte sau puteri ale lui ParamaShiva numite textual para, apara, para/apara Hsau.h este bija mantra pentru para/apara. Combinațiile H+S aparțin comun școlii Shri Vidya și provin din Shaiva, ca metodă de compunere a unor mantra, exemple în text “hskhphre.m hsau.h”, “tato vaindave ha s rai.m, ha sa k l rii.m, hsau.m”. H, generic, îl reprezintă pe Shiva, S este pentru Shakti, se spune despre aceste două sunete că le aparțin atât lui Shiva cât și lui Shakti, sau le sunt comune. Este extrem de important să respectăm indicațiile textuale. Întotdeauna sunetele scurte sunt pronunțate diferit de sunetele lungi. Sistemul de transliterație, când utilizează de exemplu “ii” ca în modelul “ai.m hrii.m “srii.m”, se referă la I lung, sanscrit, a cărui pronunție diferă de i scurt (este ușor de înțeles faptul că dacă erau același sunet s-ar fi scris identic, nu ar fi existat 2 semne grafice diferite în sanscrită pentru ele). A practica mantra yoga fără a ține cont de acest aspect este inutil, nu duce nicăieri. Ba mai mult, practica cu bija mantra “mutilate” este interzisă în tradiție. Se scrie hrii.m, atunci se ponunță cu I lung, nu există altă metodă mai “corectă”. În occident, multe școli vehiculează astfel de mantra “mutilate”, practica lor este așadar pierdere de timp, total lipsită de eficiență și rezultate. Ritualurile sunt precise, textele insistă clar, nu se vizualizează aceste bija mantra oriunde ci în locuri precise (în regiunea ascunsă, referită și ca zonă inferioară a organelor genitale se plasează o anumită mantra, la nivelul inimii o alta, la nivelul sprîncenelor o alta, la nivelul creștetului o alta in text sunt date mantra din ciclul lui Kali: kraa.m, krii.m, Matangi: ai.m, Shiva: hau.m, hrau.m) “guhye kraa.m niv.rttyai nama.h | h.rdaye krii.m prati.s.thaayai nama.h | ka.n.the ai.m vidyaayai nama.h | bhruumadhye hau.m “saantyai nama.h | brahmarandhre hrau.m am.rtaayai nama.h |”. Am amintit anterior, analizând Jnanarnava Tantra despre formele lui Shri Vidya. Apare frecvent bija pentru Bhuvaneshvari (hrii.m) și bija pentru Kamalatmika (“srii.m transliterată uzual în alte lucrări contemporane ca shrIm). Din nou acest al doilea text le expune explicit: “hrii.m klii.m sau.h tripuretyuktvaa sundariiti padantata.h | “ne.anta.m devyaasana~ncaante nama uurudvaye nyaset | tato hai.m hklii.m hsau.h tripuravaasiniicakraasanaaya nama.h iti sphikdvaye | hsai.m ha sa klii.m hsau.h | tripuraa”sriisarvamantraasanaaya nama.h iti guhye | hrii.m “srii.m klii.m ble.m tripuramaaliniisaadhyasiddhaasanaaya nama.h | iti naabhide”se | hsrai.m hsaklii.m hsrau.h tripuraambaaparya”nka”saktipii.thaasanaaya nama.h iti svavak.sasi | trikuu.tavidyaanaa.m biijaante “sriimahaatripurabhairaviisadaa”sivamahaapretapadmaasanaaya nama.h brahmarandhre |” Am văzut deja formele sau.h și hsau.h. Textul dă bija mantra pentru Apara Shakti și anume hsrau.h. H+S+R vine din tradiția lui Tripura Bhairavi, fiind conținut în chiar bija mantra acesteia. Formele simple, sau.h , khphre.m devin prin extensie, o dată, datorită adăugării lui HS, hsau.h, hskhphre.m și altfel, prin adăugarea lui HSR, hsrau.h, sau prin excluderea lui kh si adăugarea lui HS, hsphre.m. Termenul “guhye” înseamnă “secretă” și se referă contextual la “mantra întreagă” a lui Tripura sau celebra Shri Vidya(tripuraa”sriisarvamantra). Plecând de la textele sursă și de la ce metode se practică azi, putem să stabilim dacă o școala “spirituală” vine din tradiție sau este o “invenție”, pentru că peste timp aceste mantra nu se schimbă (unele se pierd) și nu se deformează (decât voit). Nu este obligatoriu faptul că dacă o școală folosește mantra corecte, ea vine din tradiție dar este evident că o respectă așa cum este evident faptul că o școală care folosește aceste cuvinte sacre în mod eronat este o școală neautentică sau o sectă.
13. PARABIJA IN KULAPRADIPA
14. Trecem la analiza supremei bija așa cum apare ea în Kulapradipa, text atribuit lui Shivanadacharya (kulapradiipa de “sivaanandaacaarya)[8]Textul se înscrie în tradiția despre Shri Vidya iar secțiunea a IV-a referindu-se la practica de meditație asupra lui Tripura Sundari Yantra prezintă următoarele mantra: “svaagramaarabhya a.m aa.m sau.h tripuraa sudhaarhyaa vaasanaaya nama.h | ai.m klii.m sau.h tripure”sii potaambujaasanaaya nama.h | hrii.m klii- sau.h tripurasundarii devyaatmaasanaaya nama.h || 4-1 || hai.m ha.m klii.m hsau.m.h tripuravaalinii saardhavaktrasanaaya nama.h | hsai.m h.r klii.m hsau.m tripuraa “sriisarvamantraasanaaya nama.h || 4-2 || hrii.m klii.m vluu.m tripuramaalinii saadhyasidhaasanaaya nama.h |” Vocalele sunt asociate celor 16 Nitya ale lui Shri Vidya, astfel a.m, aa.m, ai.m, i.m, ii.m și restul de vocale sanscrite (numite ali) se regăsesc în nyasa și în vizualizare. Transliterarea nu este corectă în întregime, observăm că se dau h.r klii.m si vluu.m, în locul corectelor hsklii.m și bluu.m. Cele trei forme de bază pentru Shri Vidya sunt textual: ai.m klii.m sau.h, hai.m hklii.m hsau.m, hsai.m hsklii.m hsau.m. Acest text a fost transliterat după manuscris, l-am citat pentru a veni în sprijinul teoriei care afirmă că, în timp, unele versuri devin “corupte” de la o transcriere la alta. Pentru cei care se apropie de tradiție este important să consulte mai multe surse, pentru a evita preluarea unor bija mantra greșite tocmai datorită coruperii textului. Mai jos, tot ca ritual, apare mantra hasakhaphre.m, în care recunoaștem H+S+KH+PHRE.M. În secțiunea IV, sutra 14, găsim explicația pentru Bala Vidya. Vak-vadini mantra are pe Brahma ca rishi, devi este Vijaya, ritmul este Gayatri, Vak-Vadini este zeitatea, ai.m este bija, klii.m este kilaka (acești termeni se regăsesc textual în tratatele serioase când se expun mantra, kilaka înseamnă și “pârghie”), sau.h este shakti: “asya “sriivaagvaadinii mantrasya brahmaa .r.si.h devii vijayaa gaayatrii chanda.h vaagvaadinii devataa ai.m viija.m klii.m kiilaka.m sau.h “sakti vaagvaadinii devataa priityarthe jape viniyoga.h |” Secțiunea a VI-a face legătura cu Shiva Samhita (5-187 .o ai/ kli/ stri/) și demonstrează că tratatul de yoga vine din influențe puternice Shri Vidya. Mulți s-au întrebat de ce în Shiva Samhita se amintesc trei bija mantra tantrice, vidya clar feminine și anume ai.m, klii.m și strii.m. Textul Kulapradipa expune aceeași ordine, vakbhava este ai.m, kamaraja este kli.m, apare în schimb strii.m, pe care o găsim ca Bija a unei Nitya, si anume Tvarita Nitya, în tradiția Shri Vidya. “vaagbhava.m kaamaraaja.m ca striibiija.m kaamaraajakam || 6-118 ||” În vidya lui Bhagamalini (6-133) apare iar strii.m bija, alături de bija ei proprie bluu.m. “strii.m hrii.m bluu.m klii.m klinne bhagamaalinyai nama.h svaahaa”. Toate acestea sunt prezente în tradiția Kula. De neînțeles pentru majoritatea dintre noi, sistemul de formare a unei bija mantra transmis de tradiția Shaiva ține de principii clare, idei forță, fonemele devin puteri. Combinațiile de foneme pot lua forme ciudate, cum este cazul unor mantra din cultul lui Ananda Bhairva (Hskshmlvryuu.m) “.o ai.m hrii.m “srii.m hasak.samalavarayuu.m aanandabhairavaaya vau.sa.t”. Tot din ciclul de puteri ale cultului lui Ananda Bhairavi, de această dată, avem hvaa.m hvii.m hvuu.m hvai.m hvau.m hva.h. Din tradiția Kula și cultul lui Kali, avem kruu.m krai.m krau.m kra.h. Toate acestea, expuse într-un singur text, arată sinteza complexă a tradiției Shri Vidya. Un alt text sanscrit și anume Varivasyarahasya (sutra 78) când tratează ritualul pentru Shri Chakra, afirmă că prima bija (primordială) este vak-bhava (ai.m), a doua este kama-bija (klii.m) iar a treia este însăși shakti (sau.h), toată această înlănțuire formând mantra pentru aspectul de Kumari al lui Tripura Sundari. Kumari este un alt nume pentru Bala și înseamnă nu atât “fecioară” sau “virgină”, ci în prezentul context, “fată tânără”. Aceste trei bija sunt puterile din triunghiul Kamakala și parte centrală a științei eliberării numite textual “kevalaa vidyaa” (sutra 79). “aadya.m vaagbhavamuccaarya kaamabiija.m dvitiiyakam | kumaaryaastu t.rtiiya.m tu tripuraa parame”svarii ||”
15. Parabija SAUH si practica tridentului
16. Mai jos aveti traducerea pe care am realizat-o dupa un extras din cartea Kundalini : The Energy of the Depths : A Comprehensive Study Based on the Scriptures of Nondualistic Kasmir Saivism (Suny Series in the Shaiva Traditions of Kashmir) (Paperback) by Lilian Silburn. Cartea este disponibila in limba engleza si pe amazon.com, la un pret de circa 20 usd.
17. SAUH este mantra inimii, supremul EU și nu trebuie considerată o formulă destinată recitării, ci ca energie de activat în vederea obținerii înțelegerii pline de forță (mantravIrya) prin intermediul căreia ființa se întoarce în sursă – Inima universală și ritmul ei. Astfel universul nediferențiat și liniștit (sau aflat în latență) este perceput în realitatea lui ca o inimă care vibrează. 1. S pentru sat, care simbolizează adevărata existență sau obiectivitate (prameya), este identic cu Ființa Pură[1]. 2. Cu AU, universul liniștit (shAnta) se ridică la stadiul tridentului de energii la nivelul cunoașterii (pramAna). El se trezește și astfel pacea este urmată de manifestare (udita).3. Din această energie pură și intensă, universul este emis (srjate) în interior, în conștiința lui Bhairava, Supremul Cunoscător (pramAtri) și simultan în exterior; el se împarte în două puncte, unul deasupra celuilalt, interiorul și exteriorul, visarga fiind înzestrată cu liniște și manifestare energică (shantodita) imediat ce mantra este realizată (S+AU+H).Acesta este sămânța emiterii supreme (parabija), un simbol pentru inima lui Bhairava unind pacea și acțiunea, care desfășoară universul și îi permite expansiunea (mahAvyApti) atunci când, în momentul vibrației originare, energia, identificată cu conștiința interiorizată a lui Bhairava este un ocean de fericire extatică a ambroziei supreme. Această fericire imuabilă, liberă de limitele spațiului și timpului, este una cu atot-prezenta emisie.
18. [1] Prin urmare nu există lumea empirică.
19. Modul de pronuntie al acestei mantra in International Phonetic Alphabet este :[sauh]
20.
21. În final reproduc unul din răspunsurile la întrebări care care mi-au fost puse cu ani în urmă :
22. „Da, am o intrebare pentru Profesor Dl. Hariton.
23.
24. Am inteles ca dl. profesor acorda initierea in para bija. In ce conditii, adica ce conditii trebuie sa indeplineasca cineva spre a putea primi aceasta initiere. Eu personal consider ca anumite sisteme de antrenament spiritual si anumite sisteme de predare, ofera o evolutie prea lenta pentru anumiti oameni care pot sa evolueze extrem de rapid. Ma refer desigur la aceia cu o putere mentala de exceptie, si deci de control a oricaror energii fie ele colosale, cum este cazul para bija-ei.
25. De asemenea, ce parere are Dl. profesor Hariton, despre faptul ca la anumite scoli, este interzis sa se lucreze cu para bija, inainte de…a se “atinge un nivel considerat inalt”, considerandu-se ca este periculos, existand posibilitatea de accidente grave, etc.
26. Intrebarea mea este- Ce efecte pozitive, aduce lucrul cu para bija si ce efecte negative ( in acest caz- de ce?)”
27.
28.
29. Calitatile necesare pentru a obtine Para-Bija sunt aceleasi pentru a obtine samadhi, caci de fapt acesta este primul lucru important pe care ni-l ofera Para-Bija. In Sutra 19 Samadhi-Pada, din lucrarea capitala Yoga Sutra a lui Patanjali se precizeaza ca cei care sunt capabili sa traiasca asamprajnata samadhi ca urmare a meritelor vietilor anterioare sunt “videha” (fara trup) si “prakrtilaya” (contopiti cu prakriti ).
30. Starea de videha sau de prakriti insa nu este permanenta si deci nu conduce catre telul final al Sistemului Yoga, Eliberarea, trebuind transcense. Este starea celor care au dobandit starea de “zei” sau a celor ajunsi in unul din paradisuri dar aceasta stare este in conceptia indiana si ea trecatoare.
31. Exista oameni care pot intra in starea de samadhi aparent fara efortul necesar depus prin practica. Conform teoriei reincarnarii, orice merit sau calitate particulara nativa a unei persoane este consecinta unei exersari intr-o viata anterioara. Castig al unui efort depus anterior (sutra IV,1 despre puterile oculte obtinute prin nastere). Cei care se incadreaza in aceasta categorie sunt pregatiti sa primeasca Para-Bija.
32. Pe langa acestia ,o alta categorie de practicanti apti sa primeasca initierea in Para-Bija sunt cei care sunt descrisi in Sutra 20 , caracterizati de credinta (sraddha), vigoare, energie (virya) , memorie (smrti) si cunoasterea provenita din trairea starii de samadhi (samadhi-prajna).
33. De ce este nevoie de credinta, vigoare si memorie pentru Para-Bija , din moment ce contactul Sinele a avut deja loc ; si de ce aceste calitati si nu altele? Credinta sau increderea sraddha desemneaza nu o credinta oarba , ci o realizare interna avuta in urma unei experiente sau revelatii; sraddha este deci o „detinere a unui adevar” ce indeamna spre actiune. Daca sraddha, credinta indeamna spre actiune, amintirea smrti vine din urma readuce mereu in prezentul constiintei cele deja invatate , cele stiute ca adevarate, cele ce nu trebuie uitate. Smrti mai are aici un sens: acela de memorie a celor traite , memoria experientelor vietii prezente si a vietilor anterioare supuse inevitabilei dualitati placere-durere , impregnate aici de suferinta si implicit de ignoranta si nerealizare de Sine. Acesta aducere aminte a ciclului renasterilor fara sfarsit in Samsara, a temporalitatii ucigatoare este un indemn pentru practicarea meditatiei cu Para-Bija pana la realizarea suprema. Buddha insista asupra lui smrti in acest inteles : realizarea atemporalitatii inseamna realizarea Iluminarii si apoi a Eliberarii.
34. Buddha a cunoscut si pastreaza memoria tuturor existentelor anterioare prin puterea siddhi de a cobori din existenta in existenta, pana la acea prima existenta identica cu Inceputul, si apoi dincolo de aceasta, dincolo de fiinta (sat) , in nefiinta (asat).
35. In practicarea meditatiei cu Para-Bija , pe drumul interior care se parcurge, apar mereu si mereu situatii noi ce se cer rezolvate. Pentru rezolvarea lor numai credinta nu ajunge: este nevoie si de Invatatura , de amintirea celor spuse de Invatator ,ori celor aflate in marile carti ale omenirii, de acel Adevar Universal aplicabil in practica, cuprins in una dintre formulele acestora. La fel ca sraddha, smrti functioneaza atat in meditatie cat si in afara ei ca intiparire mentala ce determina o directie si un sens de actiune.
36. Pentru ca drumul sa poata fi strabatut este necesara virya (vigoare, barbatie, curaj, putere, energie,eroism) care se castiga prin brahmacarya si asceza (tapas).
37. In Samadhi dobandit prin operarea cu Para-Bija , nu numai memoria si credinta sunt necesare, ci si curajul de a trece „dincolo” de barierele mintii , puterea de a o face. La fiecare dezvelire a propriei sale realitati , Natura se apara , creand spaime ,exaltari, dezamagiri, pseudo-cunoasteri. Ceea ce se intampla prin meditatia cu Para-Bija este o transcendere a Naturii, transcendere care duce la controlul absolut al acesteia si pe care aceasta poate sa o refuze.
38. A patra calitate numita de Patanjali este samadhi-prajna , termen tehnic ce desemneaza o capacitate speciala de discriminare si de alegere a celei mai bune Cai, intuitie a Drumului sau in fata unor obstacole nemaiintalnite in practica. Este abilitatea de a rezolva aceste situatii atunci cand celelalte trei calitati nu o mai pot face.
39. Samadhi care se poate obtine cel mai usor prin Para-Bija nu este o cunostere intelectuala, ci realizare spirituala ; Para-Bija ne ofera intuitia (pratibha) drumului cel mai scurt spre aceasta realizare. Chiar daca practicantul are idei confuze despre unul sau altul dintre aspectele vietii, prin samadhi obtinut in meditatia cu Para-Bija el reuseste sa-si depaseasca pana si propriile pareri.
40. Para-Bija ne permite sa ne folosim Cunoasterea din meditatie si de a o transmite intr-o forma directa si penetranta celorlalti. Marile carti ale omenirii -pe care sistemul ©Holistic Integrated Course H.I.C. ©isi propune sa le sintetizeze- sunt scrise cu samadhi-prajna , lumina de dincolo.
41. „Aceasta stare este aproape pentru cei cu ravna fierbinte” continua Sutra 21. Desi drumul catre si prin stadiile succesive spre calitatile necesare pentru a opera cu Para-Bija si mai departe spre starea de Samadhi Suprem , este lung , si desi sunt necesare calitatile din Sutra precedenta pentru a putea razbi pana la capat, Patanjali arata aici modul de a-l scurta: „ravna fierbinte” (tivra-samvega). Tivra este un adjectiv ce inseamna „fierbinte, intens ,staruitor”, ceva ce este resimtit ca acut si care indeamna la actiune imediata. El desemneaza aici „focul launtric” al celor porniti fara zabava spre cunoasterea de sine. Samvega (de la radacina sam-vij a agita) denota aici „impetuozitatea” , „dezlantuirea” cu care se arunca un practicant catre cunoasterea de Sine, pentru el cel mai important lucru.
42. In tantra se spune ca numai cel care este disperat, ca un om care se ineaca , este pregatit pentru practica, inclusiv pentru initierea in Para-Bija. Cei pentru care samadhi , Eliberarea, Mantuirea reprezinta o nevoie la fel de stringentă ca nevoia de a respira,de aer, sunt cel mai aproape de aceasta, pentru ca disperarea de a nu fi complet, este cel mai puternic resort care impinge spre realizare. Atunci suntem pregatiti pentru Para-Bija.
43. Para-Bija este sunetul secret, sacru care ne pune in comuniune directa cu Dumnezeu Tatal si care apoi prin identificare perfecta ne transfera din calitatile Acestuia. Initierea fara discernamant poate duce la caderea spirituala atat a Maestrului care inca nu a realizat cea mai inalta stare de libertate spirituala ,cat si a discipolului sau a intregii grupari spirituale care in loc sa se ridice va fi prinsa si se va afunda in cel mai decadent materialism. Se produce un efectul de oglinda inversata „tot ceea ce este sus este si jos” asadar pericolul este ratarea vietii spirituale si a posibilitatii de elevare in acesta viata, ba chiar mai multe pentru „maestrul incompetent”-oximoronul este intenţionat.
44. Puterea mentala colosala nu ne ajuta daca nu este dublata de trezirea Sufletului si apoi descoperirea Sinelui care ne va conferi Discernamantul sa folosim energiile generate.
45. Altfel putem avea o minte puternica , ceea ce este un instrument pe care-l putem folosi fie in rau fie in bine.
46. Concluzia care se desprinde este urmatoarea:
47. În viată cât şi în practica spirituală este imperios necesar să realizăm o concentrare intensivă a scopurilor,energiilor,aspriraţiilor noastre. Întotdeauna intensivitatea bate extensivitatea,doar astfel putem transforma Plumbul în Aur.Cunosc persoane care citind o singura carte bună de practică spirituală ezoterică şi practicând în condiţiile de mai sus au obţinut rezultate deosebite;sau să ne întrebăm câti oameni au atins perfecţiunea spirituală folosind doar mantra supremă,Pranava AUM, uşor accesibilă.AUM este arhicunoscută şi la îndemâna oricui, spre deosebire de Numele Sacru al lui Dumnezeu a cărui adevărată pronunţie şi valoare este cunoscută de extrem,extrem de de puţini oameni pe planetă.Procesul se aseamănă cu săparea unei fântâni ca să dai de apă. Încercând azi o tehnică,mâine alta,poimâine alta s.a.m.d.p. este ca şi cum ai săpa în fiecare zi în alt loc şi astfel niciodată nu vei mai da de apă.Săpând îndeajuns de mult într-un singur loc vom avea apă pentru totdeauna;picătura care cade permanent în acelaşi loc suficient de mult timp are efecte fabuloase.Bineînţeles că nu trebuie să uităm să antrenăm fiinţa noastră în întregul ei şi să neglijăm alte aspecte cum ar fi tehnici mentale,exclusiv fără o cultură armonioasă,holistică,a tuturor învelişurilor fiinţei.
48. Şcolile actuale se aseamănă cu o ploaie care cade fără să aibă alte efecte decât umplerea buzunarelor corifeilor şi satisfacerea viciilor acestora adică de a transforma Aurul în Plumb. În vechime o tehnică, o mantră,era suficientă pentru a genera perfectiunea spirituală, acum mii de tehnici,mii de mantre şi ritualuri pe parcursul a zeci de ani, un ghiveci ţigănesc al cărui singur scop este să te facă să uiţi de unde vii şi încotro te indrepţi; iar rezultatul este evident:priviţi câţi rătăciţi sunt.Este o tehnică binecunoscută de brainwashing.Sigur,dacă un practicant ar lua o tehnică şi ar exersa-o individual suficient de mult timp până obţine rezultate nu ar mai avea cine să finanţeze, să hrănească în mod continuu fiinţele parazite erijate în conducători ai acestor şcoli. Parazitul trăieste doar prin organismul gazdă.Fără acesta el ar muri pentru că el nu poate şi nici nu stie cum să trăiască prin propria fiintă,prin munca depusă de el.De fapt el nici nu poate exista fara a vampiriza.Lasaţi-l singur un timp şi veţi vedea cum va muri la fel ca un limbric.Oamenii puternici cu adevărat spiritual au o meserie, o înaltă calificare, excelează în domeniul în care sunt utili societăţii, ei crează la rândul lor oameni puternici capabili să stea pe propriile picioare( sute de cercetători,fizicieni,matematicieni,chimişti istorici,arheologi,medici,oameni de ştiinţă în general, poate chiar mii sunt mult mai sus spiritual decât aceşti inconştienţi care transformă Aurul în Plumb),nu folosesc scuza spiritualităţii pentru ca să nu fie nevoit să-şi câştige existenţa prin propriile mijloace.Ei încurajează independenţa persoanei, libertatea ei,ca cel mai mare dat al Divinităţii,nu creează dependenţe, nu alimentează slăbiciunile, nu alienează. Părerea mea fermă este că ştiinta ezoterică nu poate fi vândută la tarabă iar practica spirituală trebuie să fie individuală şi păstrată în tăcere aşa cum am prezentat în recenzia mea despre trilogia Les guerriers du silence al cărei autor este Pierre Bordage.
49. Cei care au transformat acest lucru într-un circ nu pot decât să atragă din partea celor cunoscători un surâs amar.
50. Invit acum la a medita la ceea ce mereu am afirmat,afirm şi voi afirma cu tărie : „ CEL CARE VORBEŞTE NU ŞTIE, CEL CARE ŞTIE NU VORBEŞTE.
51.
52.
53. Kundalini : The Energy of the Depths : A Comprehensive Study Based on the Scriptures of Nondualistic Kasmir Saivism (Suny Series in the Shaiva Traditions of Kashmir) de Lilian Silburn
54. Jnanarnava Tantra (j~naanaar.nava tantram), editată de Dr. Sudhakar Malaviya
55. Brihat-tantra-sara (B.rhattantrasaara de K.r.snaananda Aagamavaagii”sa)
56. Kulapradipa (kulapradiipa de “sivaanandaacaarya)
57. Varivasyarahasya (varivasyaarahasya cu comentariul ei) editată de S. Subramanya Sastri
58. Shiva Samhita (“Siva Sa.mhitaa, Tara Press, Varanasi 1928)
59. © Professor Crisan Hariton H.I.C. ©
Be the first to reply