Fiinta umana care nu urmareste sa inteleaga sensul existentei sale, care nu este la unison cu armonia macrocosmica, facand astfel greseala dupa greseala, va suporta mai devreme sau mai tarziu rezultatele actiunilor sale pentru ca universul este astfel structurat incat fiecare primeste ceea ce merita.
Si astfel ,incetul cu incetul, viata devine o imensa problema, perceputa prin protectorii „ochelari de cal”. Fiinta bolnava proiecteaza o lume din ce in ce mai bolnava.Simturile ei saturate nu vad, nu simt, nu aud decat dupa criterii pe care crede ca le-a ales, dar de fapt ii sunt impuse de conditionarile pe care singura si le-a generat.Abrutizarea tine adesea loc de repaos.Cine esti? Un automat pe jumatate uman telecomandat? Si consumul de pilule, tranchilizante, excitante (aceste camasi de forta chimice) creste din an in an intr-un mod ingrijorator. Si violenta isi mareste imperiul asupra constiintelor si frica de incertitudine se intinde insidioasa in mintile oamenilor. O simpla pana generalizata de electricitate ajunge pentru a arata fragilitatea civilizatiei noastre, muritoare ca oricare alta. Nu ii facem aici procesul: in orice epoca este interesant de trait, insa acum cu atat mai mult, deoarece avem sansa de a fi ajuns la o cotitura a istoriei. Suntem la sfarsitul lui Kali Yuga (epoca intunericului spiritual)-conform filozofiei orientale-si ne apropiem de Satya Yuga (epoca de aur,a infloririi spirituale) de aceea trebuie sa devenim lucizi, constienti de limitele planului fizic, ale societatii in care traim. Toata lumea viseaza la fericire. Totusi nici o societate nu este in masura sa ne-o dea, caci marea majoritate dintre noi nu stim care este si cum sa gasim adevarata fericire care sa fie vesnica. Adevarata fericire o gasim in noi insine, prin evolutie spirituala afland cine suntem cu adevarat. Toate bogatiile lumii nu ne pot face cu adevarat fericiti pentru ca acest gen de fericire este superficiala, efemera care dispare cel mai tarziu in momentul mortii. Doar obtinerea starii de Reunire Holistica cu Sursa Vietii (revelarea adevaratei noastre naturi) ne poate da adevarata fericire eterna.
Fondatorul Semanticii generale, Korzybski, enunta acum 30 de ani, ca „ foarte multi oameni au un mod de a actiona asemanator cu acela al animalelor, generand stari patologice si infantilism in general…Si cu cat o natiune sau o rasa este dezvoltata doar tehnologic, cu atat mai mult sistemul ei tinde sa devina mai neiertator si comercializant… Toate acestea pentru ca unii dintre noi continua sa actioneze ca animalele si nu au invatat sa traiasca profund, spiritual, ca niste adevarate fiinte omenesti.”
Nu uita ca inainte de a dori sa devii un supraom trebuie sa inveti devii om. 80% din creierul nostru nu este folosit, „silent zone”-spunea Einstein.
Atunci care este solutia? Ce trebuie sa facem?
Dupa spusele lui Blake si Huxley, trebuie „sa urmarim sa ne autodepasim permanent, sa evoluam,sa ne elevam pe toate planurile fiintei noastre”. In explorarea vastului si misteriosului univers al potentialitatilor umane, marii artisti,vizionarii,unii mistici,au fost ca niste pionieri… acolo unde au ajuns ei pot si altii sa ajunga, chiar si mai departe. Dispunem cu totii de facultati nelimitate. Trebuie sa devenim constienti de posibilitatile noastre, trebuie sa ne trezim la adevarata realitate si sa constientizam plenar adevarata noastra natura. Platon numea aceasta „o alta maniera de a vedea, care este la indemana tuturor oamenilor, dar de care foarte putini se servesc.”

Se vorbeste foarte mult despre libertate, dar cine este liber, liber de ce?
De a fi sau de a parea?
Ca sa fii cu adevarat liber trebuie sa nu mai fii conditionat de prejudecati, tensiuni launtrice, neputinte, angoase, frustari limitari, boli ale corpului fizic, in ultima instanta de destin (karma).
Pentru a vedea trebuie sa inveti a privi lumea in alt mod… Lasa fiecare din actiunile tale sa devina ultima ta batalie pe pamant. Doar asa actiunile tale vor avea intreaga lor putere. De nu, atat timp cat vei trai vor ramane actiunile unui timid… frica ne impiedica sa examinam si sa exploram ceea ce suntem cu adevarat.
Pentru constiinta asa-zis normala, lucrurile sunt vazute dupa etichete verbale. Un arbore e un banal arbore, ca orice alt arbore… Dar nu exista un arbore asemanator cu altul in toata creatia! Chiar din aceeasi familie sau specie, ei difera. Sunt vii. Modul nostrul de a-i considera de a-i defini, ucide viata.Miroase a moarte. Ma apropii de un arbore, de o floare, de o frunza. In fata ochilor mei se desfasoara o creatie originala. Si daca in clipa aceea privesc printr-un microscop sau un aparat cu raze x, arborele a disparut, ramane un flux de viata, particule elementare, energie in miscare.
Dar nu avem nevoie de un microscop pentru a vedea. Avem nevoie de un alt nivel de constiinta pentru a trece dincolo de aparente, pentru a-l descoperi pe Dumnezeu in noi si in tot ce ne inconjoara. Infinitele circumvolutiuni si asperitati ale scoartei, lemnul, seva, insectele, radacinile, pamantul, apa, oamenii, sunt de fapt energia divina primordiala pe o alta frecventa de vibratie.
Arbore unde esti? Omule cine esti cu adevarat?
Ochii albinelor si ai mustelor pot primi mai mult de 200 de impresii diferite pe secunda, de 10 ori mai mult decat ochii fiintei umane. Cum vad ei arborii si florile?
Relativitatea nu se limiteaza la formula E=mc2: energia egala cu masa inmultita cu viteza luminii la patrat. Definitia Cosmosului? Microcosmos sau macrocosmos? Arborele este relativ si el ca toata manifestarea. „Un tradafir este un trandafir numai pentru ca omul l-a definit astfel; fara om ,n-ar fi decat o schema de vartejuri de energie”(E.H. Shattuh)
Creierul este inca necunoscut oamenilor…..
Sa meditam asupra turnului nostru de control, creierul, acest „transformatur de inalta tensiune”,structura cea mai complexa a universului cunoscut, fata de care cele mai sofisticate computere IBM nu sunt mare lucru. Miliarde de neuroni ce ar putea fi folositi, o capodopera a creatiei!
Prima constatare: creierul se poate modifica prin folosire. Pot fi micsorate reactiile lui sau intensificate fara limite, posibilitati actualmente doar banuite. Am dobandit un patrimoniu genetic educativ si cultural ce poate fi transcens prin experienta directa, daca aceasta este bine condusa. Fizicianul Reynold Johnson spune ca atunci cand puteri paranormale ca „telepatia, clarviziunea,premonitia sunt dobandite de fiinta umana prin evolutie spirituala, nu este exagarat sa spunem ca limitele universului uman sunt largite la infinit si ca omul devine un supraom,un zeu…”
Toate cercetarile asupra energiilor „psi” scot in evidenta realitatea acestora. De asemenea in Franta oamenii de stiinta ies, in fine, din tacerea lor. Una dintre dovezi este colocviul care a reunit la Paris, in 1975, profesorii Hans Bender, Remy Chauvin, Olivier Costa de Beauregard, Dr. Hubert Larcher, Stephane Lupasco in fata unui auditoriu pasionat. Reuniunea animata de Jaques Mouseau, a avut ca tema „ Exista o legatura intre stiinta si parapsihologie?” Da, bineinteles…
Astfel Prof. Olivier Costa de Beauregard, fizician a explicat cum priveste el parapsihologia: „Veti fi surprinsi auzind un fizician care declara ca ia in considerare parapsihologia nu in functie de cazuri spontane, ci ca o concluzie a unei reflectii asupra simetriei interne a disciplinelor de care se ocupa: relativitatea si mecanica cuantica”.
Cum spunea si M Jourdain, fizica moderna este pe cale de a-si da seama ca se raporteaza la Spirit.
Fizica secolului XX (relativitatea, cuantica) precum si alte stiinte au ca noutate faptul ca trateaza materia din punct de vedere spiritual. Incercand sa inteleg aceasta relatie intr-o maniera coerenta, am constatat ca parapsihologia este validata de ultimele descoperiri ale stiintei.
Cercetarile actuale in domeniul noilor forme de energie au explicat stiintific telepatia, perceptia extrasenzoriala, videcarea spontana, clarviziunea,etc.
Cercetarea energiilor „misterioase” se realizeaza in multe laboratoare si fenomenele psihice care au fost multa vreme neintelese si ignorate de stiinta sunt explicate, descoperindu-se legea fiecarei energii.
Cercetatorul rus, dr. Ghenadi Sergheiev, a stabilit cu ajutorul unui aparat de masurare a intensitatii campului existenta unei radiatii puternice electrostatice si electromagnetice, ce pornea de la Neila Mihailova pana la patru km departare.
De asemenea si in cazul faimosului Uri Geller, aparatura de laborator a pus in evidenta existenta unor forte psihokinetice.
Multi cercetatori printre care si dr. Abraham Hoffer si dr. Harold Kelen de la Universitatea din Saskatchwan (Canada), au masurat si pus in evidenta existenta campurilor energetice umane (aura corpului).
Aceasta bioenergie, denumita de oamenii de stiinta si energie bioplasmatica, poate fi vizualizata de orice fiinta umana cu ajutorul fotografiilor Kirilian .
Oamenii de stiinta cehi Zdenek Rejdak si Karel Orbel afirma: „omul si toate fiintele vii poseda o energie speciala care a fost ignorata pana acum in Occident. Pe acesta bioenergie sau energie psihotronica pare sa se bazeze fenomenul de psihokinezie; ea ar putea fi si cauza efectului radiestezic si aparent se poate trage concluzia ca ea intervine in toate fenomenele psihice”.
Fondatorul Fundatiei de Cercetari Backster, Cleve Backster, afirma: „In fiecare celula se gaseste un fel de constiinta ancestrala. Campul energetic poseda o natura universala, caci il au toate fiintele vii”.
Bioenergia a fost cunoscuta inca din antichitate. Chinezii spuneau ca omul este in legatura cu energia vietii ce umple tot Universul.Reicenbach a denumit-o energie odica, iar Blondot Energie X. Oamenii de stiinta rusi prefera denumirea de energie bioplasmatica,iar cei cehi de energie psihotronica.
Constatam din ce in ce mai mult ca fizica inceteaza sa dispretuiasca filozofia, ea o cheama in ajutor, cere sa-i furnizeze instrumente noi. Savantii moderni nu pot deocamdata sa explice contradictiile care domnesc in lumea atomului.
Locuitorii acestei lumi sunt fiinte foarte ciudate. Electronul ne apare cand unda cand corpuscul, dupa cum doreste el! Acesta l-a facut pe fizicianul Heisenberg sa-l considere mai curand o entitate din lumea spirituala.
Rezultatele obtinute in urma experientelor intreprinse in microfizica au ca efect schimbarea schimbarea totala a modului de a privi universul.
Din cercetarile facute in profunzimile materiei se poate constata ca soliditatea sa este foarte precara, ca de altfel si aceea a teoriilor care se bazeaza exclusiv pe ea. Daca se tine seama de spatiile imense care exista intre nucleul atomului si electronii ce graviteaza in jurul sau, se poate spune ca materia se reduce la o ultima analiza la putin ceva si foarte mult vid (foarte multe goluri). Impresia de soliditate a materiei se datoreaza vitezei extraordinare a particulelor sale, astfel incat ceea ce credem si pipaim noi nu este decat o iluzie si nu realitatea. Acesta afirmatie a fizicienilor nostri se apropie de milenara conceptie hindusa, potrivit careia intregul univers material este o Maya, o mare iluzie, un spectacol magic. In afara, materia nu apare in campul simturilor decat atunci cand particulele sale intra in contact unele cu altele, iar in acest caz noi le cunoastem sub forma de evenimente; aceste evenimente sunt cele care ne aduc proba existentei materiei. Pana la intrarea lor in contact, particulele care constituie materia, raman complet invizibile omului. Din cauza acestui fapt, nu trebuie sa concepem, spune fizicianul James Jeans, un univers constituit din bucati de materie solida, ci trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca lucrurile nu sunt decat puncte de intalnire, sisteme de evenimente amestecate laolalta. De la acesta conceptie nu mai este de facut decat un pas, pentru a intra in filozofia lui Berkley pentru care lumea exterioara este o creatie a Constiintei Cosmice si nu exista in afara constiintei noastre.
Marele savant Jean Guitton afirma : „Ordinea Constiintei Cosmice si cea a materiei nu sunt ireductibile, ci se integreaza intr-un spectru de ordine generala care se intinde de la ordinea mecanica pana la cea spirituala. Daca Constiinta Cosmica si materia au ca origine un spectru comun, devine clar ca dualitatea lor este o iluzie, datorata faptului ca nu se iau in consideratie decat aspectele mecanice ale materiei si calitatea intangibila a Constiintei Cosmice.
Dupa parerea lui Heisemberg, noi nu observam lumea fizica, noi participam la ea. Simturile noastre nu sunt separate de ceea ce exista „in sine”, ci ele sunt in mod intim implicate intr-un proces de feed-back al carei rezultat final este „ in fapt” crearea a ceea ce este „in sine”.
Conform noii fizici, noi construim lumea mentalizand-o. O mentalizam ca pe ceva misterios, vizibil, omniprezent in spatiu. Constiinta Cosmica-Dumnezeu, si lumea nu formeaza decat una si aceeasi realitate. Dupa cum spune savantul Pearce: „Constiinta Cosmica reflecta un univers care oglindeste Constiinta Cosmica”. Putem spune ca materia si Constiinta Cosmica exista una prin cealalta. Marele fizician american Heinz Pagels exprima punctul de vedere al celor mai multi dintre fizicieni: „ Eu cred ca universul este un mesaj redactat intr-un cod secret, un cod cosmic, si ca datoria omului consta tocmai in descifrarea acestui cod. Filozoful Henri Bergson s-a stins murmurand: „Universul este o masina de facut zei.”
In acesta privinta filosofia holista ne invata ca suprema datorie a unui individ fata de el insusi si fata de societate este sa evolueze si sa atinga starea de Unitate Holistica (Constiinta Cosmica). Oamenii de stiinta, coborand mai adanc in inima materiei, au descoperit din ce este compusa ea- din asa zisele particule elementare: electroni , protoni, neutroni, leptoni, cuarci, gluoni, fotoni etc. Dar care este substanta unui foton? Este energie modulata pe o anumita frecventa de vibratie- afirma noile descoperiri aducand o dovada zdrobitoare in favoarea holismului si detroneaza atomismul crezut de multi oameni de stiinta a fi teoria care explica si valideaza legile universului-. Mai mult chiar, una din experientele cele mai fascinante ale fizicii cuantice, aceea a fantelor lui Young, demonstreaza ca fotonii (particulele elementare in general) au „constiinta” si chiar „liber arbitru”.
De asemenea, aceasta experienta demonstreaza cat de strans legata este realitatea observata de punctul de vedere adoptat de observator. Astfel Igor Bogdanov considera ca lumea se determina chiar in clipa in care noi o observam, deci nu traim intr-o lume determinata, dimpotriva suntem liberi si ne sta in putere sa schimbam totul in orice clipa, prin angrenarea liberului arbitru. Tocmai de aceea, particulele elementare nu sunt fragmente de materie, ci pur si simplu zarurile Constiintei Cosmice,dar, conform punctului de vedere al lui Einstein, nu Constiinta Cosmica arunca zarurile, ci omul insusi.
Deci de noi depinde ca in fiecare moment sa stim sa le facem sa se rostogoleasca in directia cea buna.
Omul de stiinta Igor Bogdanov afirma: cu pendulul lui Foucault suntem siliti sa recunoastem ca exista o interactiune misterioasa inre toti atomii universului, interactiune care nu face sa intervina aici nici o schimbare de energie sau de forta, dar care conecteaza totusi universul intr-o singura totalitate. Dupa parerea lui Jean Guitton „totul se intampla ca si cand constiinta ar stabili o conexiune intre toti atomii din univers”, iar Teilhard de Chardin scria: „in fiecare particica in fiecare molecula, in fiecare atom, in fiecare celula a materiei, traiesc ascunse si lucreaza fara stirea nimanui Omniscienta Eternului si Omnipotenta Constiintei Cosmice.”
Fizicianul Harris Walker sugereaza ca particulele elementare se comporta ca si cand ar fi guvernate de o forta organizatoare. Fizica cuantica demonstreaza ca natura este un ansamblu indivizibil, unde totul este in relatie: totalitatea universului este prezenta oricand si oriunde.
In acesta privinta exista un exemplu frapant: cel al hologramei. Astfel daca se rupe o bucata dintr-un negativ holografic pentru a-l pune sub un proiector laser, nu se va obtine o parte a imaginii, ci imaginea intreaga, de aici rezulta ca imaginea intreaga a fost inregistrata pretutindeni pe placa holografica, in asa fel incat fiecare particica a placii (negativul holografic) reflecta totalitatea.
Pentru David Bohm, holograma reprezinta o analogie frapanta cu ordinea globala si indivizibila a Universului. Jean Guitton trage urmatoarea concluzie: „ cam in felul in care placa holografica contine totul in fiecare parte, tot astfel fiecare existenta umana este chipul totalitatii Constiintei Cosmice.”Dupa zeci de ani de cercetari, eminentii savanti Jean Guitton si fratii Bogdanov trag urmatoarele concluzii:
„Intelegem ca universul acesta iluzoriu in analiza si coplesitor in contemplare, este doar unul din darurile facute de Constiinta Cosmica omului, fiindca scopul suprem al creatiei este omul constient, care realizeaza desavarsirea starii de Constiinta Cosmica. Desigur ca sa afirmi ca de fapt Constiinta Cosmica i-a daruit omului chiar mai mult decat universul, nu este o aberatie, ci un adevar, deoarece abia dincolo de marginile universului fizic incepe adevarata imparatie spre care-i chemat omul. Nu spune Mantuitorul ca lumea intreaga este nimic in comparatie cu sufletul lui?”
Albert Einstein afirma:
„Emotia magnifica si cea mai profunda pe care noi o putem resimti este starea inefabila a misterului, acolo exista germenul oricarei stiinte veritabile. Acela caruia aceasta emotie ii este straina, care nu stie sa se scufunde pierdut in sine de extaz, lasandu-se cuprins de admiratie, este deja un om mort. A sti ca ceea ce ne este enigmatic si de nepatruns exista totusi, manifestandu-se ca cea mai inalta intelepciune si cea mai radioasa frumusete pe care facultatile noastre obtuze nu o percep decat sub o forma primitiva- aceasta certitudine, acest sentiment imbatator este in centrul oricarei stari sublime veritabile.
Experimentarea profunda si intima a sublimului infinit cosmic este cea mai puternica si cea mai straveche sursa a cercetarii stiintifice.
Trairea mea cea mai elevata consta dintr-o umila admiratie a Spiritului Superior fara margini care se dezvaluie in infimele detalii pe care pot sa le perceapa fragilele si slabele noastre spirite. Aceasta convingere de ordin profund emotional pe care o am despre prezenta unei puteri rationale superioare dezvaluita de incomprehensibilul nostru Univers este aceea ce formeaza ideea mea de Dumnezeu sau Constiinta Cosmica.”
Pierre Weil, cercetator in domeniul psihologiei, ne ofera o „Antologie a starilor de Constiinta Cosmica” in care marturiseste ca daca el insusi nu ar fi avut o astfel de experienta, n-ar fi avut nici convingerea, nici intelegerea, nici curajul de a-si risca reputatia stiintifica publicand aceasta antologie. Comentand continutul experientelor transconstiente, el spune ca a constatat in timpul acestor stari o exceptionala bogatie, atat ca sursa de cunoastere si de intelepciune, cat si ca sursa a unei imense iubiri, ingropata si refulata in fiecare din noi fara nici o exceptie. Aceaste experiente constituie probe ale existentei in noi insine a unui potential de traire directa a realului fara sa treaca prin functiile mentalului propriu-zise, dincolo de gandire, memorie sau intelect”, concluzioneaza Pierre Weil.
Psihiatrul Richard Maurice Bucke publica o monografie in care descrie ceea ce el a numit experiente de „Constiinta Cosmica”. El ne spune: „intre alte lucruri am vazut ca universul nu era compus din materie moarta, ci din contra, este o vie prezenta: am devenit constient de existenta vietii eterne. Nu era o constiinta a propriei eternitati, ci constiinta de a poseda in acel moment viata eterna. Am vazut ca toti oamenii sunt nemuritori, ca ordinea cosmica exista intr-o asemenea maniera incat, neindoielnic, toate lucrurile actioneaza impreuna pentru binele fiecaruia si al tuturor, ca principiul fundamental al lumii, al tuturor lumilor, este ceea ce noi numim iubire si ca in final, fericirea fiecaruia si a tuturor este absolut certa.”
Filozoful si omul de stiinta Blaise Pascal afirma: „Aveam senzatia de cunoastere a tuturor lucrurilor, de a avea acces la secretele tuturor timpurilor, la semnificatia Universului, a stelelor,a lumii, in fine, a TOT.”
Cercetatorul in fizica cuantica Fritjof Capra ne face cunoscut ca odata, cand era asezat la marginea oceanului, observand miscarea valurilor si simtind ritmul respiratiei, a constientizat ca in jur totul era angajat intr-un dans cosmic gigantic. El spune: „ Ca fizician am sesizat faptul ca nisipul, stancile, apa, aerul din jur, erau facute din molecule si din atomi si ca acestea constau din particule care interactionau unele cu altele, creand si distrugand alte particule….”. „Vad” cascade de energie coborand din spatiul exterior, in care particulele erau create si distruse in pulsiuni ritmice. „Vad” atomii elementelor si pe cei ai corpului meu participand la acest dans cosmic al energiei; ii simt ritmul si ii „aud” sunetul si in acea clipa, acolo, am stiut ca acesta era dansul lui Shiva, zeul dansurilor, venerat de hindusi.
Aceste experiente ne demonstreaza fara putinta de tagada ca exista un veritabil Punct de intoarcere (vezi cartea The Turning Point, precum si filmul cu acelasi nume) punct in care stiinta si religia se intalnesc pentru a realiza un TOT, un HOLOS.