Omul contemporan a invatat pana la urma sa zboare prin aer precum pasarile si sa inoate in ocean precum pestii. Dar el nu a invatat totusi cum sa traiasca armonios pe acest pamant. Stiinta ne poate invata adeseori multa lucruri, cum ar fi sa zburam sau sa inotam; totusi numai spiritualitatea si nu stiinta este cea care ne poate invata cum sa traim in pace, ca oameni pe pamant. O afirmatie foarte cunoscuta este: “Stiinta fara constiinta este ruina sufletului”.De aceea marele om de stiinta Albert Einstein afirma ca religia fara stiinta este schiloada si neconvingatoare, iar stiinta fara religie este oarba, aratand astfel necesitatea stringenta a unei simbioze armonioase intre stiinta si religie pentru ca acestea sa serveasca cat mai bine nevoilor actuale ale umanitatii.
Spiritualitatea este de un ajutor imens in favorizarea unei dezvoltari optime, integrale a personalitatii umane. Ea releveaza gradat unitatea in diversitate. Adevarata spiritualitate invata armonia si unitatea tuturor curentelor spirituale autentice. Atat esenta cat si scopul tuturor orientarilor spirituale adevarate, este dobandirea viziunii holistice a NEDIFERENTIERII. Fiecare curent spiritual sau religie are propriile sale precepte si principii, dar nici un curent spiritual veritabil nu predica ura, neadevarul sau nedreptatea.
Odata cu trecerea timpului oamenii de stiinta geniali se indreapta catre ideea ca universul este permanent ghidat si guvernat de infinite puteri cosmice. Nenumaratele planete si stele din univers se misca cu viteze foarte mari. Daca ele ar devia chiar foarte putin de pe orbitele lor, sau daca si-ar modifica doar foarte putin viteza ar rezulta un holocaust universal. Cine le comanda lor oare sa isi respecte viteza si orbita? Oamenii de stiinta contemporani creeaza sateliti artificiali care graviteaza in jurul pamantului. Cine a creat legile care acum permit ca acesti sateliti sa graviteze in jurul pamantului? Lumina calatoreste cu o viteza de 300000 km/s. Chiar avand o asemenea viteza extraordinara luminii ii trebuie sute de mii de ani pentru a trece prin constelatiile de nori si stele. In Calea Lactee care este mai aproape de noi sunt nenumarate stele pe care inca nu le cunoastem-chiar recent in Sistemul nostru Solar s-a mai descoperit inca o planeta a carei existenta pana acum nici nu era banuita-. Lumina de la unele din aceste stele inca nu a ajuns pe Pamant desi s-au scurs eoni de cand ele au fost create.
Felul in care aceasta creatie se manifesta si functioneaza este uimitor pentru cel intelept, fiind permanent dincolo de orice incercare de descriere prin cuvinte. De exemplu, bioxidul de carbon expirat de om este absorbit de plante, iar oxigenul eliminat de plante este inspirat de om. Cine oare a facut aceasta maiastra aranjare absolut necesara existentei vietii pe pamant. Poetii au cantat aceasta armonie :
“Cine oare a udat, a hranit si a facut sa creasca micutii arbusti si copacii gigantici din crapaturile stancilor de pe munte? Cine a pictat frumosul cocos de munte si coada sa cu culori atat de atragatoare? Cine a aranjat minunata combinatie a corpului verde si a ciocului rosu la un papagal?” (Purandaras).
Oamenii de stiinta pot explica aceste lucruri ca fiind “legi ale naturii”. Dar ce om de stiinta poate sa creeze ceva din nimic? Este evident ca orice ar putea produce un om chiar si un om de stiinta este bazat numai pe permutarea si combinarea unor elemente care exista deja in natura. Daca meditam asupra misterelor si secretelor insondabile ale naturii, vom fi nevoiti sa admitem , plini de uimire, existenta unei formidabile puteri divine care este cauza ultima a acestor fenomene minunate.
Sa luam un alt exemplu. Exista aproape 6 miliarde de fiinte umane pe Pamant. Dar este uimitor cum intr-o populatie extrem de mare nu exista nici macar doua persoane perfect identice! Ce creator in afara de Dumnezeu ar putea face aceasta extraordinara minune?
Noi suntem adeseori tentati sa consideram in mod simplist creatia ca atare, gandind ca aceasta in fond nu este decat natura inconstienta, ignorand astfel Principiul Divin Constient care permanent armonizeaza natura si creeaza un astfel de echilibru coerent intre toate constituentele sale diferite. Oamenii urmarind de cele mai multe ori interese egoiste, banii,renumele,faima,ignora securitatea si binele societatii si al natiunilor, tulburand prin anumite actiuni echilibrul naturii precum si fazele homeostatice ale sistemului social muribund in care traim. Exploatarea fara discenamant a resurselor naturale creeaza un dezechilibru si atrage dupa sine poluarea., lucru care duce la catastrofe cum ar fi cutremure,eruptii vulcanice etc.Proliferarea rapida si excesiva a industriilor poluante este responsabila pentru scaderea sistemului umanitar ( copiii care au suportat poluarea din urma exploziei centralei atomice de la Cernobal au o imunitate cu 30% mai scazuta decat parintii lor) si cresterea prin urmare, a frecventei unor boli precum ar fi : eosinofilia, astmul, pneumonia etc.
Si cum trebuie sa ne pastram cu orice pret optimismul, (cu alte cuvinte sa realizam ca nu suntem uitati de Dumnezeu chiar daca “realitatile de zi cu zi “ par sa sugereze opusul ) vom reda aici o demonstratie plina de umor si inteligenta- sa ne reamintim ca un sfant trist este un trist sfant- a existentei lui Dumnezeu:
“ Inchid ochii si vad un zbor de pasari. Viziunea dureaza o secunda poate si mai putin. Numarul lor este oare determinat sau nu? (…) . Daca Dumnezeu exista numarul este determinat, fiindca Dumnezeu stie cate pasari am vazut. Daca Dumnezeu nu exista, numarul este nedeterminat, caci nimeni n-a fost in stare sa tina socoteala lor. In acest caz am vazut un numar de pasari, sa zicem inferior lui zece si superior lui unu, dar n-am vazut noua, opt, sapte, sase, cinci, patru, trei si nici doua pasari. Am vazut un numar care e cuprins intre zece si unu, nefiind nici noua, nici opt, nici sapte, nici sase, nici cinci etc. acest numar intreg este de neconceput deci Dumnezeu exista.” Luis Borges.
Puterea de a transforma socitatea bolnava in care traim este in noi. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa asteptam intrarea in structuri europene care apoi vor elimina coruptia, saracia, mizeria, lipsa preceptelor morale, lipsa unei scari a valorilor, mai bine spus inversarea acestor valori in care triumfa raul in toate manifestarile lui. Trebuie sa ne transformam noi, acum cat mai este timp. Astfel cred ca fiecare dintre voi,care cititi constient aceste randuri, realizeaza de ce este vital ca oamenii langa care traim si de care suntem inseparabil, holistic, legati sa se transforme in bine prin noi.(inainte de a vrea sa transformi lumea in bine trebuie sa te transformi pe tine insuti). Oricine realizeaza acum de ce o societate care are ca membri oameni ce nu sunt constienti de importanta viziunii holiste asupra lumii este sortita unei morti grabnice, pentru ca nu poti rani o celula din organismul social nu o poti fura, exploata, minti, manipula in scopuri meschine fara a te rani, minti, fura, tortura pe tine insuti si mai ales fara a rani si apoi omori intreg organismul social. Aceasta este marea tragedie a societatii romanesti si a poporului roman care nerespectand principiile holistice isi sapa singur groapa si, inconstient se apropie in graba de extinctie. Nu trebuie sa fii clarvazator ca sa-ti dai seama ca natalitatea romanilor este mai scazuta acum decat in tipul Marilor Razboaie Mondiale datorita conditiilor grale de trai. Oamenii nu mai fac copii pentru ca nu mai au cu ce sa-I creasca. In curand , deci, vom fi asimilati de minoritati si de popoarele din jur. Puterea omului nu este intr-un individ ci consta in apartenenta lui la o colectivitate.